Toespraak op de openingsavond

Toespraak door Magda Van Goolen, schepen van cultuur van Begijnendijk
Hartelijk welkom iedereen op deze vernissage bij onze gastvrouw, kunstenares Mevrouw Mia Laenen naar aanleiding van de Week van de Amateurkunsten in Begijnendijk-Betekom. Van 26 april tot 5 mei loopt inmiddels al de 18e editie van de Week van de Amateurkunsten (WAK) in Vlaanderen en Brussel. Het thema dit jaar is Natuurtalent. Dit thema verwijst naar het aangeboren talent, de drang om expressie te geven aan je verbeelding, aan wie je bent, waar je voor staat, wat je graag smaakt of waar je van houdt. De Week van de Amateurkunsten is het moment om je talent te tonen en te delen met anderen. Deze editie laten kunstenaars zich inspireren door de natuur en het leefmilieu. En de organisatoren werden aangespoord om na te denken over de ecologische impact van hun kunst- en cultuurevenementen. Gespreid over heel Vlaanderen en Brussel kan het ruime publiek deelnemen aan 625 activiteiten. Naast de bestaande wedstrijd Klassekunst voor scholen en de Facebookwedstrijd Ooggetuige, reikt het Forum voor Amateurkunsten dit jaar ook de titel Groenste WAK uit aan de gemeente die de kunstweek op de meest duurzame manier organiseerde. Onze kunstenaars in Begijnendijk-Betekom hebben zich een aantal jaren geleden verzameld in het kunstcollectief 'Kunst Loco Motief' onder leiding van mevrouw Mia Laenen. Mevrouw Mia Laenen hoeven we u niet meer voor te stellen. Ze studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Mol en Aarschot en volgde een zomeracademie in Salzburg, Oostenrijk. In 1999 ontving ze de cultuurprijs van de stad Aarschot en in 2010 de cultuurprijs in Begijnendijk. Doorheen de jaren nam zij deel aan talrijke tentoonstellingen - zowel individueel als in groep - in culturele centra en kunstgalerijen doorheen Vlaanderen. In 2006 stelde ze zelfs tentoon in Italië. Dankzij mevrouw Mia Laenen's enthousiaste inzet en de participatie van haar collega-kunstenaars kunnen we voor de vierde keer deelnemen aan een aangename kunstroute doorheen ons dorp. De Kunst Loco Motief trekt zich voor een vierde editie op gang met het gekende motto "Een artistiek spoor door het dorp". Afhankelijk van hun nieuwe werk en de beschikbare tijd stappen kunstenaars al of niet mee op de trein; zo wisselen elke editie de passagiers, de deelnemende kunstenaars en de stopplaatsen, de ateliers, zodat de bezoekers elke editie recent werk en nieuwe deelnemers te zien krijgen.
En zo kunnen bezoekers dit jaar op 7 locaties terecht om de werken van 11 kunstenaars te bekijken. De ateliers zullen de komende dagen doorlopend open zijn van 10.00 u. tot 18.00 u. Voor de exacte datums en adressen verwijs ik naar de folder van "Kunst Loco Motief" die je hier en in elk deelnemend atelier gratis kan verkrijgen. Het aanbod is heel divers en nodigt uit tot meer. Ik overloop kort de lijst met deelnemende kunstenaars : Albert Leys en Nicole Depreter exposeren hun schilderijen in acryl- en olieverf in de Steyenhoflaan 77 in Betekom. Julia Verduyckt toont haar schilderijen in aquarel in de Grote Baan 112 in Betekom. Sonja Vaes stelt tentoon met een divers aanbod aan keramiek, porselein, textielverwerking patchwork, Lierse kant en kloskant op de Liersesteenweg 295 in Begijnendijk. Marcel Wuyts exposeert samen met iris Elskens en An Claeys beeldend werk in de Puttestraat 126 in Begijnendijk. Onze gastvrouw Mia Laenen stelt haar beelden in marmer en haar schilderijen in olieverf en acryl tentoon in de Peuterstraat 61 in Betekom. Jan Storms exposeert samen met Wilma Geyskens beeldend werk in de Witte Vinnestraat 27 in Betekom. En Erna Van Craen exposeert haar schilderwerken in airbrush en olieverf, haar potloodtekeningen, haar beelden in ytonblokken en haar glasgraveerkunst in de Willekenslaan 94 in Betekom.
Zowat elke kunstvorm komt aan bod en hopelijk inspireert het de bezoekers om zelf de stap te zetten naar zelfexpressie via kunst en om zelf deel te nemen aan de volgende edities van Kunst Loco Motief. Zij die nog meer gedetailleerde achtergrondinformatie wensen, kunnen best volgende websites nalezen: de algemene website van de Week van de Amateurkunsten http://www.wak.be en de website van onze plaatselijke kunstenaars www.kunstlocomotief.be met foto's van de deelnemende kunstenaars en hun werken en een fotoreportage van de vorige editie in 2011. Een aanrader!
Tot slot nodig ik de pers uitdrukkelijk uit om deze week onze kunstenaars en hun ateliers centraal te zetten in hun nieuwsbijdragen zodat ze het ruime publiek kunnen warm maken om kennis te maken met onze natuurtalenten. De kunstroute kan je te voet, met de fiets of met de auto volgen, maar dit jaar nodigen we iedereen uit dit op een duurzame manier te doen: neem met zijn alleen de fiets naar de kunstateliers, onze plaatselijke kunstenaars zullen jullie hartelijk ontvangen.
Ik wens jullie hier nog een aangename avond en dank alle deelnemende kunstenaars hier aanwezig voor jullie aandacht.

Magda Van Goolen, Schepen van Cultuur